K Logistics

Segueix-nos

També pel canal de Telegram https://t.me/ConsellLocalSBD


Perques independencia

ELS PERQUÈS DE LA INDEPENDÈNCIA

Segurament cadascú de nosaltres té els seus motius per voler la independència del nostre país, per a alguns poden ser motius econòmics, per a altres identitaris, per a altres culturals i lingüístics i així la llista por esdevenir molt llarga.

La idea fonamental que plana per damunt de tots aquest motius és que com a poble hi tenim tot el dret com molt bé s’ expressa la a Declaració Universal dels Drets Humans. Ja hem vist que en els darrers anys a Europa han existit diversos processos d’independència com les Repúbliques Bàltiques, Kosovo juntament amb les noves repúbliques que formaven l’antiga Iugoslàvia, Txèquia i Eslovàquia i a començaments del segle XX Noruega, Finlàndia o Irlanda.

I NOSALTRES QUAN?

En aquesta secció aportarem tots els perquès en forma d’articles, documents, etc.

O SECESSIÓ O SECESSIÓ

La paradoxa espanyola davant l'independentisme


Josep Costa

Espanya, la seua classe dirigent, es troba davant un dilema existencial de primera magnitud. En la seua resposta a l'independentisme català, ha de triar entre salvar la nació o salvar l'Estat. Intentar sobreviure com a estat-nació és l'opció improbable, per molt que fos la preferida per la majoria. Si no es reinventa in extremis com a estat plurinacional, la independència de Catalunya triomfarà.
L'oferta constant de negociació i pacte posa l'Estat a la defensiva, de tal manera que la seua intransigència el deslegitima progressivament. Per aquestes raons, és l'independentisme qui està guanyant la batalla de la legitimitat. En teoria, la repressió dels moviments independentistes els afavoreix en un doble sentit: reforça la seua mobilització per una dinàmica acció-reacció i els dóna legitimitat de cara a l'exterior. El cas català ho confirma.
El dilema és, en conclusió, matar el nacionalisme espanyol o morir amb ell.

COM ÀUSTRIA O DINAMARCA

La Catalunya possible


Modest Guinjoan, Xavier Cuadras Morató i Miquel Puig

Ara mateix Catalunya és un país poc competitiu, molt endeutat i amb un excessiu nombre d’aturats. La independència no resoldria tots aquests problemes de manera automàtica, però permetria disposar dels recursos i els instruments de política econòmica necessaris per a l’objectiu al qual ha d’aspirar el país: una societat cohesionada i pròspera.
Per arribar-hi, el model espanyol no és la via i, per als autors, la referència lògica que cal mirar ve del nord. Vuit països europeus de dimensions comparables a Catalunya —Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa—, són dels més avançats del món socialment i econòmicament. De tots ells, el nostre país en pot extreure lliçons útils per sortir de la difícil situació en què ens trobem.
Com Àustria o Dinamarca no preveu que el camí per acostar-se a aquells models sigui fàcil, perquè parteix d’una anàlisi realista dels problemes més rellevants que el país afronta, des de les pensions a l’energia, la seguretat, la salut, la tecnologia... Per a cadascun d’ells s’identifiquen els principals reptes i oportunitats de la Catalunya independent.

Share by: