K Logistics

Segueix-nos

També pel canal de Telegram https://t.me/ConsellLocalSBD


Histories reivindicatives

HISTÒRIES REIVINDICATIVES

Fotografia: Josep Vilanova i Boix. AHS.

En aquesta secció publiquem fets i esdeveniments que tenen a veure amb les reivindicacions portades a terme pel poble català al llarg de la seva història, prestant especial atenció a la ciutat de Sabadell.

La “Gloriosa “ i la primera República a Sabadell. Una octaveta i algunes cançons


Amb la denominada Revolució Gloriosa del mes de setembre de 1868 s'iniciava el Sexenni Revolucionari. Un moviment revolucionari que va destronar a Isabel II, obrint-se un període de llibertats democràtiques que propicià la consolidació del moviment obrer.


Fets que culminaren amb la proclamació de la Primera República, el febrer de 1873.


Llegir-ne més

Homenatge als refugiats republicans enterrats al cementiri de l’Oest de Perpinyà (1939-1942)


18 de febrer de 2022, davant del monòlit al president Companys, es va celebrar a Perpinyà un acte en record i homenatge als refugiats de la Guerra d’Espanya enterrats al cementiri de l’Oest (1939-1942).

Una recerca de tres historiadors catalans, Jordi Oliva, Martí Picas i Noemí Riudor, descobreix una de les fosses comunes més grans de la Guerra Civil, situada a Perpinyà.

La fossa del Cementiri de Perpinyà és, probablement, la més gran de les causades per l’exili de 1939. S’hi enterraren, sobretot, internats als camps d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès que trobaren la mort en hospitals de la capital del Rosselló.


Llegir-ne més

Llegir-ne més



Manifestació davant l’Ajuntament pro-responsabilitats de la guerra amb el Marroc


Aquest és el peu de foto que acompanya dues fotografies que es conserven a l’Arxiu Històric de Sabadell en relació amb les protestes contra la Guerra del Marroc. Unes imatges preses per Francari, acrònim de Francesc Casañas Riera (1890-1969), un industrial de cordes i cordills, que va compaginar la seva feina amb la fotografia i que està considerat com el primer reporter gràfic de Sabadell (Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1926). Museus Municipals. Ajuntament de Sabadell, 2015).


Una reivindicació necessària i un gest altruista no assolit


Segons una nota publicada el 22 d’agost de 1911, Manuel Folguera i Duran tenia decidit emprar les dietes que com a diputat de la Comissió Provincial li corresponien per a fundar una escola catalana a Sabadell.


Fotografia publicada a la pàgina 13 de La Publicitat, del 19 Maig de 1935. Procedència: AHS. Fons Ricard Simó i Bach.

L’agost de 1917, el Casal dels Sindicats Obrers, L’Obrera, situat al carrer de L’Estrella, fou bombardejat.

Fotografia: Josep Vilanova i Boix. AHS.


“Sabadell va ser la segona ciutat d’Espanya on aquesta mobilització va assolir un caràcter més virulent amb 13 morts i forts enfrontaments armats provocats per la salvatge repressió de l’exèrcit i la Guàrdia Civil (...) Els successos del Gurugú desfermaren la indignació dels treballadors que, a les 9:30 hores, trencaren els segells de l’Obrera, hissaren la bandera vermella i es fortificaren. Tot seguit, formaren barricades amb bales de llana als carrers Calderón i Estrella fins a la plaça Sant Jaume. Així mateix avisaren als veïns de les cases adjacents a fi que les abandonessin. Quasi tots ells ho feren, excepte Feliu Duran, propietari d’una merceria; una decisió fatal que li acabà costant la vida a ell i al seu fill Domènec i ferides greus a la seva dona i la seva filla.

Assabentat dels fets, el capità Tegido amb totes els forces disponibles es dirigí, cap el migdia, a l’Obrera, però a l’alçada dels carrers Calderón i Colón el nodrit foc des d’una de les barricades l’obligà a retirar-se. En aquesta acció moriren dos anarcosindicalistes. Tegido va salvar-se pels pèls al fer recular el seu cavall d’una bomba que li tiraren sota les cames de l’animal...”

Vegeu: https://www.isabadell.cat/sabadell/historia-de-sabadell-la-vaga-general-revolucionaria-1917/.

La vaga de treballadors de Seydoux et Cia. a Sabadell va esclatar el 21 d’agost de 1899 i es va mantenir fins el mes de maig de 1900


L’empresa Seydoux et Cia. va ser creada, a la comuna de Le Cateau-Cambrésis, França, per Auguste i Charles Seydoux el 1848, a partir de la manufactura de Jacques Paturle. La seva seu central estava domiciliada a París i comptava amb dues manufactures més de teixits a les ciutats franceses de Maurois i Elbeuf, més una fàbrica de filats i teixits a Sabadell, construïda el 1898 per l’enginyer Manel Folguera i Duran, entre els carrers Ausiàs Marc, Sant Ferran i Reina Elionor, al barri de Gràcia, amb una plantilla de 175 obrers. Empresa que estava dirigida per Augusto Martín Labaleé.

L'Estatut de la Universitat 12/8/1919

Pere Llobera

En aquesta ocasió us oferim un article publicat l’agost de 1919, sobre el projecte del que havia de ser el nou Estatut Universitari, amb relació a la polèmica sorgida sobre l’ús del català dins de l’àmbit docent. De tot l’article val la pena destacar el següent paràgraf: «De manera que en ple segle vint quan arreu del món triomfa el principi de les nacionalitats, quan la llengua catalana penetra en totes les institucions científiques de l’estranger i són comentats i elogiats treballs escrits en ella, quan fins hi ha països que estableixen càtedres per a estudiar el català, a Catalunya hi ha catedràtics, hi ha persones de cultura que hauríem d’estar assabentats del que passa al món, que proposen no res menys que l’anul·lació total del nostre idioma com a instrument de ciència i pedagogia. I els que no s’atreveixen a tant donen com a solució l’ús de les dues llengües, com si diguessin samfaina de pebrot i tomàquet.» El Dia, 12 d’agost de 1919

La Gent de la Plaça de Sant Roc de Sabadell


Aquest és un document obert i col·laboratiu. No defineix ningú però explica la voluntat d’acció de LGdLP El grup es construeix cada dia amb la participació dels ciutadans i ciutadanes que hi volen ser.

La Diada de l’11 de setembre de 1977 a través del noticiari

NO-DO 


Uns comentaris en off informant sobre una Diada Nacional de Catalunya que, hores d’ara, serien completament censurats!


Veure NO-DO, número 1808: https://www.rtve.es/filmoteca/no-do/not-1808/1467382/

 



Share by: