K Logistics

Segueix-nos

També pel canal de Telegram https://t.me/ConsellLocalSBD


films

FILMS

Relació de films que pel seu contingut ens poden permetre reflexionar sobre els esdeveniments polítics actuals i en relació amb el nostre dret a l’autodeterminació com a nació.

 

El cinema, com a tota manifestació artística, no deixa de ser el millor espill on emmirallar-nos. 


ANTICS ESPILLS

PRESENTISMES

Pàtria (2017), de Joan Frank Charansonnet


Narra dues històries que transcorren paral·leles, una al segle VIII i una altra al XV. Un film de to èpic, llegendari, fantàstic i grandiloqüent que intenta explicar l’origen de Catalunya des del més pur dels presentismes, tot cercant crear una mena de Braveheart a la catalana.


Sobre l’Edat Mitjana catalana al cinema podeu llegir l'article publicat a la Revista de Catalunya, núm. 309, gener-febrer-març, 2020, pp. 161 a 178

ESPILLS FÍLMICS

CINEMA I LLENGUA

Alcarràs (2022), de Carla Simon


Rodada en català, ha guanyat l'Os d'Or a la setanta-dosena edició de la Berlinale i s’ha convertit en el primer film de la història en aquesta llengua en rebre aquest guardó.


Una opció lingüística, la d'aquest drama rural, que apareix enmig l'actual polèmica sobre l'ús del català.


Joan Safont Plumed, escriu a Vilaweb 17/02/2022:


....Parlar del que és universal a partir del que és local


Potser fóra bo que, després de la fita històrica d’Alcarràs, productors i distribuïdors s’espolsessin la por –o l’hispanocentrisme– de sobre i veiessin que si realment el nostre món és el món, si els films són prou bons, arribaran a l’espectador sigui quina sigui la llengua original amb què han estat filmats. Fora provincianisme! I no cal patir per un suposat entotsolament, perquè, com fa Carla Simón, parlant del que és local podem parlar del que és universal i, novament, tothom ens entendrà. Els problemes, emocions, conflictes, somnis i tragèdies del camp de Tarragona, de la Vall d’Albaida o de la serra de Tramuntana també poden ser els de la badia de Nàpols o la plana d’Uppsala. Les administracions públiques també farien bé de tenir-ho ben present....

LA GENT OPINA

Narracions de la història de Catalunya (2014), de Joe Lambert


Narracions de la història de Catalunya, recull una sèrie d'entrevistes a disset persones que durant uns quatre minuts expliquen com veuen el procés viscut Catalunya. Tots els personatges són gent anònima, amb l'excepció de Toni Albà.

MOMENTUM

Quatre d'onze (2011), d'Anna Mollet


Quatre d'onze és un projecte d'Anna Mollet que analitza en profunditat l'evolució del sentiment independentista des que es va tombar l'Estatut el 2006. El treball es va fer durant la campanya de les consultes independentistes, entre el 2009 i el 2011, i també es recull la gran manifestació de l'11 de setembre del 2012.


http://quatreonze.com/ http://www.egeda.es/filmsdelorient/

ESPILLS PER REFLEXIONAR: APARTHEID 

EL PAPER DE LA PREMSA

Cry Freedom (1987), de Richard Attenborough

Crua història sobre el racisme a Sud-Àfrica durant els anys més durs de l'Apartheid. Una obra que compta amb les superbes interpretacions de Kevin Kline i Denzel Washington.

Donald Woods (Kevin Kline) és un periodista blanc i liberal que comença a seguir les activitats de Stephen Biko (Denzel Washington), un activista negre anti-apartheid, en un moment clau de la història de país.

Donald coneix a Stephen i es fan amics fins que aquest és brutalment assassinat el 1977, a mans de la policia. Afligit per la mort del seu amic, Donald decideix donar a conèixer la veritat sobre la seva vida i la seva mort. No obstant això, tant ell com la seva família hauran de pagar un preu molt alt que va significar abandonar tot allò que estimaven.

JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA

A Dry White Season (1989), d’Euzhan Palcy

Drama judicial que segueix els foscos dies de l'Apartheid a Sud-Àfrica, amb un imponent repartiment encapçalat per Donald Sutherland, Marlon Brando i Susan Sarandon.

 

El prestigiós professor blanc Ben du Toit ha viscut tota la seva vida al marge dels horrors i injustícies de l'Apartheid sud-africà. Mai va voler prendre partit. Quan el fill del seu jardiner negre es arrestat a Soweto durant una manifestació de protesta, Ben pensa que la policia té les seves raons. Però, quan el noi es detingut una altra vegada per la policia i no torna a casa, Ben li promet al seu jardiner investigar l'incident.

QÜESTIONANT EL LIDERATGE

Mandela (1996), de Jo Menell i Angus Gibson

Documental nomenat a l'Oscar que segueix a Nelson Mandela des de les primeres seves protestes contra la discriminació racial a Sud-Àfrica i contra l'Apartheid, fins arribar a les eleccions que li van proclamar el primer president elegit democràticament a Sud-Àfrica.

 

Altres films sobre la figura de Nelson Mandela:

  • Nelson Mandela: Free at Last! (1990)
  • Death of Apartheid: Mandela’s Fight for Freedom (1995), de Stephen Clarke, Mick Gold i Stewart Lansley
  • Invictus (2009), de Clint Eastwood
  • Long Walk to Freedom (2013), de Justin Chadwick. 

LA VENJANÇA D’ESTAT

The State Against Mandela and the Others (2018), de Nicolas Champeaux i Gilles Porte

La història de la lluita contra l'Apartheid només recorda al seu líder Nelson Mandela, però hi havia set homes més que, com ell, es van enfrontar a la pena de mort.

 

Lluitant contra un implacable fiscal, van decidir convertir la seva opinió en una tribuna contra l'Apartheid.

 

Gràcies als arxius d'àudio de les audiències podem reviure aquest moment històric per primera vegada.  

DONES I EMPODERAMENT

A Growing Thing (2019), de Sarah Gross

Un extraordinari documental sobre un grup de dones que viuen en un suburbi de Johannesburg i formen part del projecte social Kopanang, dirigit per una monja irlandesa, i que té com a objectiu aconseguir dotar-les d’independència i empoderament. 

EL NOSTRE PROPI ESPILL

Avec un sourire, la revolution! (2020), de Alexandre Chartrand

Alexandre Chartrand amb Avec un sourire, la revolution! (2020) ens ofereix, des de la subjectivitat i des de la primera línia de lluita, una interessant visió sobre el procés d'autodeterminació català. Un recopilatori vibrant que plasma les accions dels activistes de base, dels manifestants del carrer, dels líders catalans i de les mobilitzacions espontànies. És un desbordant retrat visual sobre la desobediència civil a Catalunya que va combatre la repressió amb la força dels somriures.


Chartrand creu que el seu documental pot considerar-se com un mirall per al moviment independentista català i com un reforç a la seva autoestima.

 

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=CnKWZswTHwo

ESPILLS PER REFLEXIONAR: IRLANDA

FICCIONANT LA HISTÒRIA

The Spectacular (2021), de Willem Bosch


Sèrie de 4 capítols ambientada a l'any 1988, un dels més violents de l'IRA, quan, fins i tot, el conflicte es va arribar a traslladar fora del Regne Unit.

Després de dos atemptats contra personal britànic, una agent es enviada a la regió de Limburg per donar un cop de mà a la investigació criminal.


Aviat es trobarà cara a cara amb la seva sospitosa principal, membre activa de l'IRA i altament perillosa. Paral·lelament, a Irlanda del Nord, el MI5 intenta infiltrar-se en els cercles més propers del que properament estarà a càrrec de l'operació de l'Exèrcit Republicà Irlandès al centre d'Europa.

AMOR I CORATGE

The Crying Game (1992), de Neil Jordan


Guanyadora de l'Òscar al Millor Guió original el 1992, Neil Jordan explica el segrest d'un soldat britànic. Durant el seu confinament, el presoner fa amistat amb Fergus, un dels terroristes, i li demana que, si el maten, vagi a veure la seva nòvia. Temps més tard, Fergus, fugint dels seus companys, viatja a Londres al pub on treballa Dil, la núvia del soldat britànic.

EN TERRITORI ENEMIC

'71 (2014), de Yann Demange


Un thriller d'intencions pacifistes que aprofita la guerra com a escenari per a narrar una història del soldat Gary Hook, un recluta nou de l'Exèrcit britànic, és enviat a Belfast l'any 1971, immers en els primers anys del conflicte nord-irlandès coneguts en anglès com a Troubles. Sota el lideratge inexperimentat del segon lloctinent Armitage, s'ordena desplegar el seu batalló en una àrea altament volàtil, en la que catòlics irlandesos, republicans irlandesos, protestants de l'Ulster i lleialistes de l'Ulster viuen porta amb porta. La unitat proporciona suport a la Royal Ulster Constabulary mentre inspecciona cases a la cerca d'armes de foc, quedant Hook molt impressionat pel tractament despectiu a dones i nens. Una multitud es reuneix per a protestar i provocar a les tropes britàniques que, encara que fortament armades, només poden respondre provant de fer enrere a la multitud.

CLAVEGUERES D'ESTAT

Hidden agenda (1990), de Ken Loach


Considerat per molts com el millor film de Ken Loach, ens situa a la Irlanda del Nord de 1980. Un membre de la Lliga dels Drets Humans, Paul Sullivan (Brad Dourif), és assassinat a Belfast i, a més, desapareix una cinta amb informació altament secreta. Investigava unes denúncies sobre la violència i tortures dels serveis d'intel·ligència britànics, que impliquen el govern de Margaret Thatcher. Atenent a les pressions internacionals, Londres envia a Belfast un dels millors inspectors de la brigada criminal: Peter Kerrigan (Brian Cox). Aquest darrer vol arribar fins al fons de l'assumpte, però ensopega amb diferents obstacles, hostilitats i silencis, fins i tot de la mateixa policia. Kerrigan comptarà amb la col·laboració de l'advocada nord-americana Ingrid Jessner (Frances McDormand).


LA PRESA DE CONSCIÈNCIA


Bloody Sunday (2002), de Paul Greengrass

Docudrama sobre els tràgics successos ocorreguts a Londonderry el diumenge 30 de gener de 1972. Aquest dia soldats britànics van disparar contra civils desarmats que participaven en una manifestació: catorze persones van morir i més de trenta van ser ferides.

 

Els manifestants protestaven contra un decret del Govern britànic que autoritzava la detenció i empresonament sense judici previ dels sospitosos de pertànyer a l'IRA.

 

El "Bloody Sunday" va ser crucial per a Irlanda de Nord perquè va fer que el conflicte s’endurís, va animar molts joves a integrar-se en l'IRA i va ser la causa de 25 anys de violència.

 

Obra de caràcter coral en la qual destaca el personatge d'Ivan Cooper, un idealista líder el moviment pels drets civils que compartia el somni de Martin Luther King d'aconseguir un canvi pacífic. 

JUSTÍCIA I DRETS HUMANS


In the Name of the Father (1993), de Jim Sheridan

A l'atur, Gerry Conlon viu de petits furts. Un dia, volent escapar d'un control, crida involuntàriament l'atenció dels soldats britànics a prop d'un amagatall de l'IRA.

 

Per aquest fet els militants irlandesos amenacen de mutilar-lo i és aleshores quan Gerry marxa cap a Londres amb el seu amic Paul Hill, però la nit del 5 d'octubre de 1974, a Guildford (Surrey), mentre que els dos amics roben a una prostituta, dos pubs freqüentats per soldats anglesos són el blanc d'un atemptat amb el resultat de cinc morts.

 

Donada la necessitat d’atrapar culpables, Paul i Gerry són detinguts arran d'una denúncia i Gerry signa una confessió sota tortura, que implica, no només Paul, sinó també a un parell de hippies  (els anomenats els Quatre de Guildford) i diversos membres de la seva família, inclòs el seu propi pare.

 

Amb l'ajut d'una advocada lliurada a la causa, Gerry es proposa demostrar la seva innocència, netejar el nom del seu pare i fer pública la veritat sobre un dels més lamentables errors legals de la història recent d'Irlanda.

EL PREU DE LA VIOLÈNCIA


Omagh (2004), de Pete Travis


Mentre tot Irlanda es preparava el juny de 1998 per votar en referèndum l'Acord de Pau de Divendres Sant, un grup de dissidents de l'IRA Provisional va dur a terme un atemptat amb la finalitat de provocar la ruptura entre Londres i Dublín i el consegüent abandonament del procés de pau.

 

Aquest grup, que es va autodenominar IRA Autèntic, va triar per l'atemptat Omagh, una petita localitat en què catòlics i protestants havien conviscut pacíficament al llarg dels 30 anys del conflicte d'Irlanda de Nord. 


PERSPECTIVA POLÍTICA


The Journey (2016), de Nick Hamm

Inspirat en fets reals poc coneguts esdevinguts l'any 2006, durant les negociacions de pau a Irlanda del Nord, dos eterns enemics, el líder del Sinn Féin, Martin McGuinness, i l'implacable unionista, Ian Paisley, van compartir un viatge donant lloc a un diàleg que va marcar el principi de la fi de les hostilitats entre catòlics i protestants a Irlanda del Nord.

 

És el moment en què dos pols oposats deixen el seu passat enrere per arribar a un acord polític forjant una sòlida amistat que, amb els anys i amb el seu humor, va fer que se'ls conegués com 'els Chuckle Brothers'. 

 

Una situació que va propiciar una inusual trobada que potser canviés el curs de la història. 

LES CONTRADICCIONS


The Wind that Shakes the Barley (2006), de Ken Loach

A l’Irlanda de 1920, dos germans s'allisten a la guerrilla per combatre contra les tropes britàniques que intenten impedir la independència d'Irlanda. L'amor pel seu país fa que Damien abandoni la seva prometedora carrera de metge i s'uneixi al seu germà Teddy en la lluita per la llibertat.

 

Després de patir diverses derrotes i un esgarrifós nombre de baixes, el Govern britànic decideix pactar amb els rebels. Però l'acord assolit provoca divisions dins de l'IRA i desemboca en un nou i fratricida conflicte armat. 

DERROTES QUE SÓN VICTÒRIES


1916: The Irish Rebellio (2016), de Bríona Nic Dhiarmada, Pat Collins i Ruan Magan

 

Un documental en 3 episodis que descriu els aixecaments ocorreguts el dia de Pasqua a Dublín, el 24 d'abril de 1916, quan un petit grup de rebels irlandesos es van enfrontar al poderós Imperi Britànic. Encara que van ser derrotats militarment, sí que aconseguirien una gran victòria moral, la qual va contribuir a la creació d'un Estat Irlandès independent i a la futura desintegració de l'Imperi Britànic.

Episodi 1: El despertar.

Episodi 2: La insurrecció.

Episodi 3: Quan el mite i la història van de la mà.


Share by: